Vücut Geliştirmede Hedef - Ek Besin Stratejesi
Ultima Online Forum -> Konu Dışı
 
Yazar
Mesaj
cansupekin
Geçiyordum Uğradım

Avatar

Yaş: 31
Kayıt: 04 Eyl 2017
Mesajlar: 1
Cinsiyet: Kız

Durumu: Çevrimdışı

Avatar
cansupekin
Geçiyordum Uğradım
Vücut Geliştirmede Hedef - Ek Besin Stratejesi Konu: Vücut Geliştirmede Hedef - Ek Besin Stratejesi
Alıntıyla Cevap Gönder
İdmanına ara vermeden devam eden birçok sporcunun belirli zaman sonra karşılaştığı en önemli problemlerden biriside ölçü-kuvvet ikileminde ilerleyememek olacaktır.

Bu noktada sporcu psikolojisi dahilinde verilen cevap genellikle "daha çoğuna ihtiyacım var " olmaktadır, set ve tekrar sayıları arttırılıp idman süresi uzatılır. Artması geren kesinlikle set ve tekrar sayısı değildir. Bir süre sonra ise sporcu mevcut ölçüsünü de kaybetmeye ve iyice overtraining olmaya başlar. Oysa sanılanın aksine bu noktada yapılması gereken bir kaç önemli stratejik hareket vardır.

-İdmana bir süre ara verilmelidir. Bu 5-10 günden 2 aya kadar uzayabilir. Bu süre dahilinde sadece diete dikkat edilmeli ve hiçbir sporsal aktivite yapılmamalıdır.

-İdman dönüşünde yeni idman ve diet programı yapılarak supplemant kullanım programı yeniden düzenlenmelidir. Supplement denilince direk protein tozu akla geliyor. Fakat vitaminler ihmal ediliyor. Vitaminler gerçek anlamda son derece önemlidir. Takviye vitamin alırken seçici olmalısınız. Vitamin üretimi basit bir iş değil. Gnc vitamin size önerebileceğim markalar arasında. Aşagıdaki supplemant kullanımının ana amacı ölçü-kuvvet ikileminde gelişme kaydedemeyip diğer tabiriyle " platoya takılan" sporculara yardımcı olmaktır.

Dozajlama sporcunun durumuna ve sıkletine göre değişkenlik gösterebilir. Fakat dikkat edilmesi gereken ana nokta programın iki dönemli olduğudur;
Birinci dönem "dalgalanma " dönemi olup metabolizmaya sert uyarı vermek amacıyla dozajların yüksek tutulduğu zamandır.
Bu süre KESİNLİKLE bir haftayı aşmamalıdır.
Bundan sonraki kullanım ise dozajların görece olarak daha düşük olduğu, daha statik bir kullanım dönemidir.

LEUCINE :

BCAA olarak tabir edilen dallı zincirli amino asit üçlüsünden birisi, belki de en önemlisidir. Çünkü diğerlerinde olmadığı kadar protein sentezini, doku yapımını ve kas hücrelerinin biokimyasal metabolizmasını hızlandırarak toparlanma sürecini kısaltıyor. Ülkemizde bulunmamasına rağmen özellikle Almanya ve Amerika'da glutamine kadar popularite kazanmış durumda ! Bazı sporcular Leucine 'i aynı creatine gibi idman öncesi alıyorlar. Bunun altında yatan kas hücrelerini aynı glutamine gibi Leucine 'i de yüksek oranda kullanması.
Dalgalanma dönemi : İlk 7 gün, 5-10 gram alınmak suretiyle günde 5 defa. Yataktan kalkıldığı zaman-kahvaltı ve üğlen yemeği arasındaki sürede-öğlen ve akşam yemeği arasında ve en önemlisi idman öncesi ve sonrasında.
Statik dönem : Yukarıdaki 7 günlük kullanımı takiben, yine 5-10 gramlık dozajlar halinde sadece sabah ve idman sonrası yeterli olacaktır.

GLUTAMINE :

Bir çok sporcunun bildiği üzere glutamine iskelet kasında en yoğun bulunan amino asit. Bunun yanındaki en önemli görevi ise diğer amino asitlerin protein sentezi için gerekli olan organizasyonlarını sağlamak. Birçok profesyonel sporcu fazla bilinmemesine rağmen tablet amino asitlerle birlikte glutamine almaktadırlar. Buradaki amaç maksimum absorbasyonu sağla***** kas yıkımının önüne geçmektir. Gerçekten yapılan araştırmalar tablet amino asit ve whey protein kullanımında takviye olarak alınınan glutamine 'in çok az miktarda dahi olsa protein sentezinde dramatik artışlar meydana getirdiğini ortaya koymaktadır. Sadece buna dayanarak Avrupa 'da bazı hastanelerin ağır yanık ve kırık tedavilerinde toz form glutamine 'i yüksek oranda kullandıklarını duymaktayız. Diğer yönden büyüme hormonunu arttırıcı etkilerinden dolayı gece yatarken tek dozun etkili olacağı belirtilmekte. Fakat geniş kitlelerce fazla bilinmemesine rağmen glutamine 'in en önemli özelliği immune ve sindirim sistemine olan yadsınamaz katkısıdır. Bu iki yönlüdür. Birincisi vücudun enfeksiyon ve bakterilere karşı olan direncini arttırmaktadır. Özellikle kış aylarında ağır idman yapıp aynı zamanda steroidal destek alan sporcuların çok sık ağır ishal ve soğuk algınlığı problemleri ile karşılaştığını duymaktayız. Bunun altında yatan esas sebep bu tür ilaçların immune sistemine olan olumsuz etkisidir. Bir çok profesyonel glutamine kullanımına sadece bu yüzden dahi önem vermektedirler. Diğer yönden glutamine sindirim sistemine emilim esnasında yardımcı olmakta, alınan yüksek doz proteinin ( özellikle whey'in içine katıldığı taktirde ) harcanmadan maksimal kullanımınına olanak sağlamaktadır. Bu yüzden yüksek protein dietlerinde, özellikle müsabaka hazırlık döneminin olmazsa olmazlarındandır. Üç defa Mr. Olympia ikincisi, gerçek profesyonel Jay Cutler glutamine 'i ana öğünleriyle birlikte kullandığını belirterek, bu şekilde daha iyi sonuç aldığını söylüyor.
Dalgalanma dönemi : İlk 7 gün boyunca her ne kadar zor görünse de her gün 40 gr almayı deneyin. Bu dozaj çok mantıksız gelebilir ama unutulmaması gereken bunun sadece 7 günlük yükleme fazı olduğudur. Bu dönem kesinlikle uzatılmamalıdır. Birinci 10 gr kalkınca-ikinci 10 gr idman öncesi-üçüncü 10 gr idman sonrası ve dördüncü son 10 gr yatarken alınmalıdır.
Normal dönem : Günde 20 gr yeterlidir. 5'er grama bölerek sabah, idman öncesi ve sonrası ayrıca yatarken alınabilir. Bazı dönemlerde günlük alımı 10 gr 'a kadar düşürme imkanınız da mevcuttur.

 
En Yukarı Git
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder  
04 Eyl 2017 16:47
 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder  
1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [ 1 mesaj ]  

 
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız